Sveriges Dövas Ungdomsförbund
Teckenbild till menyn
Större text Korrigera texten för större text Återställ textens storlek till standard
Skriv ut denna sida Mejla oss
Bli medlem i SDU
SDU:s blogg
Nytt i och utanför Om SDU Vision Stadgar Material och information Verksamhet SDU-kalender Bli medlem Vi på SDU Lokala organisationer Teckenspråkig ungdom Bildgalleri Länkar Kontakta oss Om webbplatsen Översikt A-Ö In english
Vaddå SDUF?
Se videon i större format
QuicktimeQuicktime
Ladda ner
Window Medie PlayerWindows Media Player
Ladda ner
   

Sveriges Dövas Ungdomsförbund är en organisation för dig som är ung och teckenspråkig*. Det spelar ingen roll om du är döv, hörselskadad eller hörande som har döva eller hörselskadade syskon och föräldrar. Det viktigaste är att du är teckenspråkig eller intresserad av teckenspråk!

SDUF försöker se till att du som döv och hörselskadad ungdom får samma möjligheter som alla andra ute i samhället. Det krävs därför ett intressepolitiskt arbete som innebär att vi bevakar frågor som direkt eller indirekt påverkar din situation. Vi kan bland annat skriva insändare, remissvar och betona dina rättigheter i olika sammanhang – gärna tillsammans med dig! Rätten till teckenspråk i alla sammanhang är många gånger vårt nyckelord i vårt intressepolitiska arbete. Dina möjligheter till skola, fritid, kultur och jobb ska inte begränsas på grund av att du behöver teckenspråk i din kommunikation. Just diskriminering och okunskap är ofta orsaken till att döva och hörselskadade utestängs från olika valmöjligheter.

SDUF:s mest kända profil är kanske våra läger som vi ordnar varje sommar sedan flera årtionden tillbaka. All lägerverksamhet är naturligtvis teckenspråkig. Läger innebär inte bara lek och bus utan är också en viktig del i arbetet med att stärka döva och hörselskadades barns och ungdomars identitet och självkänsla.

Hur arbetar vi på SDUF?
Hur arbetar vi på SDU?Varje år har SDUF förbundsstämma på olika platser i Sverige. Under stämmorna går SDUF och ungdomsklubbar tillsammansigenom SDUF:s ekonomi och verksamhet. Ordförandeklubban som ordföranden slår i bordet och tar beslut med har under stämmor varit av olika slag. Vad sägs om ett hundben, en polissiren eller ett äpple? I styrelsen sitter sjupersoner och dehar ett nära samarbete med SDUF:s två heltidsanställda, en ombudsman och en administratör.Kontoret ligger i Stockholm och delar lokal med Sveriges Dövas Riksförbund.

SDUF sprider information om aktuella saker till medlemmarna genom dessa informationskanaler:
- Ung-sidorna i Dövas Tidning
- First Class
- SVT:s text-tv ”Slingan” sida 280
- SDUF:s hemsida.

SDU - Tillsammans är vi starka!Ensam är inte alltid stark
Vi på SDUF samarbetar med andra svenska och internationella organisationer i olika frågor som rör vår verksamhet. Det kan vara tillsammans med andra handikappsförbund där vi arbetar med intressepolitiska frågor eller att arrangera läger tillsammans med internationella organisationer som EUDY och WFD YS**. Det bidrar inte bara till ökat medvetande om olika funktionshinder eller utländska kulturer utan också att vi tillsammans bildar ett större nätverk och därmed blir effektivare.

Hur föddes SDUF?
SDUF bildades 8 oktober 1966 i Stockholm. 1974 vilade förbundet och den 27-28 november 1976 tog Sveriges Dövas Riksförbund initiativ och bildade Sveriges Dövas Ungdomsråd. SDUF:s första årsstämma hölls i Rudbecksskolan i Örebro den 15 oktober 1977 och den första ordföranden blev Gum Anders Andersson. I början hette SDUF ”Sveriges Dövas Ungdomsråd” tills årsstämman 1994 i Norrtälje. Då beslutades istället namnet Sveriges Dövas Ungdomsförbund och i samband med namnbytet ändrades också logotypen till den vi har idag. År 1994 blev ett händelserikt år, inte bara för att vi bytte namn och logotyp utan också för att vi blev en självständig organisation den 1 juli samma år.

SDUFs förkortning bytte från SDU till SDUF vid förbundsstämman april 2012.

SDUF har haft åtta manliga och fem kvinnliga ordföranden under 1977-2007. År 1978 fick SDUF sin första ungdomskonsulent och denne fick jobba i Leksand eftersom det första kontoret låg där från 1977 till 1994. Den första januari 1995 drog flyttlasset igång till Stockholm och där finns vi än idag. Den 1 april 2007 tog SDUF över arbetsgivaransvaret från Sveriges Dövas Riksförbund och är numera arbetsgivare till de anställda på SDUF:s kansli.

SDUF-godis
Visste du att SDUF har haft många olika slags arbetsgrupper, läger och kurser genom åren? Fantasin tycks aldrig ta slut. Vad sägs om de här?

Arbetsgrupper:
Kulturgruppen
Språkresegruppen
Vinterresan
Kampanjgruppen
Redaktionsgruppen
CI-gruppen
IT-gruppen
Internationella gruppen
Föräldragruppen
Gladiatorgruppen
Lägergruppen
Kurser:
Ungdomsledarkurs
Sex och samlevnad
Elevrådskurs
Journalistkurs
Informatörkurs
Skidkurs
Fotokurs
Alkohol och narkotika
Facklig kurs
SDUF/SDI-kurs
Dövas historia

Läger:
Dykläger
Hajk
Överlevnad / kanotläger
Fjällvandringsläger
Friluftsläger
Multi-Camp
Riksungdomsläger
Äventyrsläger
Ridläger
Fjällridläger
Nordiskt barnläger
Nordiskt juniorläger
Nordiskt ungdomsläger
Världsjuniorläger  
Juniorläger
Teaterläger
Golfläger



* Med teckenspråkig avses en person som behöver och använder teckenspråk.
** WFDYC World Federation of the Deaf Youth Section. EUDY European Union of the Deaf Youth
 
 
 
 

Sveriges Dövas Ungdomsförbund
Förmansvägen 2, 6 tr
S- 117 43 Stockholm, Sweden



SDUF:s telefon och fax är för tillfället är ur funktion. Kontakta SDUF via mail tills vidare. Maila till SDUF

 

E-post
sduf@sdrf.se

SDUF:s sociala medier:
blogg twitter facebook
  SDUF:s Unga Informatörer
Boka in Unga informatörer