SF Bio ändrar sig, svenska filmer ska visas med text!

SF Bio ändrar sig, svenska filmer ska visas med text!

  • Inläggskategori:Nyhetsarkiv

Idag kom ett efterlängtat besked, SF Bio kommer från och med den 5 december att visa alla svenska filmer med text.

Detta är glädjande nyheter för ca en miljon person i Sverige som är döva eller har någon typ av hörselnedsättning, men även för alla andra som har nytta av textningen.  Istället för att begränsas till vissa visningar kan alla nu välja fritt när de vill gå på bio.

–       Vi ser detta som ett viktigt steg på vägen för ett tillgängligt samhälle där döva och hörselskadade kan ta del av svensk kultur. Säger Hanna Sejlitz förbundsordförande SDR

Sveriges Riksförbund (SDR) och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) har länge kämpat i frågan och krävt att detta ska bli verklighet och ser därför positivt på dagens besked. Sveriges Dövas Ungdomsförbund delade 2009 ut utmärkelsen ”Årets handbojor” till SF Bio med motivationen att de genom sitt begränsade urval inte uppfyllde sina egna ambitioner på att erbjuda bio för hela svenska folket.

–       Med anledning av dagens besked så kan Sveriges Dövas Ungdomsförbund stolt säga att handbojorna är borttagna. Nu är alla barn och unga välkomna till bion på lika villkor. Mia Modig förbundsordförande SDUF

Vi är glada att SF Bio genom sitt beslut bidrar till ett tillgängligare kulturliv med inkludering istället särlösningar.

Mia Modig
Förbundsordförande Sveriges Dövas Ungdomsförbund
Hanna Sejlitz
Förbundsordförande Sveriges Dövas Riksförbund