22/6 – Dag 1
Göteborgs centralstation blev mötesplatsen för de flesta av barnen och när alla hade anlänt, begav vi oss till natursköna Björkö som ligger en bit utanför Göteborg. Direkt fick alla packa upp och bädda sina sängar, så vi slapp göra detta senare på kvällen. Vi gick igenom lite regler och information som egentligen är tråkigt men nödvändigt. Sedan serverades det hamburgare till alla barn och ledare, som uppskattade maten och ville bara ha mer. När vi väl hade ätit klart samlades vi på fotbollsplanen och alla fick presentera sig för varandra. Det är totalt 26 deltagare och 6 ledare, så det är inte lätt att komma ihåg alla namn men förhoppningsvis minns vi alla namn på slutet av lägret 😉

23/6- Dag 2
På morgonen vankades det frukost och efteråt en pjäs av ledarna med olika inslag av mobbning, barnen fick kommentera vad som var fel och så ändrade ledarna på sig och gjorde rätt. Sen delades barnen upp i grupper och satt tillsammans med en ledare per grupp och diskuterade vad mobbning var och vad man istället ska göra. Resultatet hängdes upp på väggen. Sen lektes det en del och sen väntade lunch. Eftermiddagen ägnades till att sola och bada på stranden vid Solhem. Efter detta fick de leka en del, bland annat en lek där barnen skulle leta efter saker vars namn började på en bokstav i alfabetet. En uppskattad lek, där en hel del tävlingsinsikt kom fram! Efter middagen var det lite lek och då fick de använda mobilerna och surfplattorna i en timme. Sen blev det kvällsmat och efter en stund var det läggdags!

24/6- Dag 3
Efter att ha intagit en mycket god frukost bar det iväg mot Universeum! Där fick barnen springa fritt och se på alla spännande saker och djur samt prova en massa spännande aktiviteter som fanns där inne. När vi kom tillbaka lekte vi pepparkaksgubb-leken som uppskattades mycket av barnen som hade mycket spring i benen kvar. Därför fortsatte vi leka med under-hökens-vingar och sprang till svetten rann och sen lite fotboll och fri-tid innan middag. Efter middagen hade barnen fri-tid i en timme och fick även använda sina telefoner. Sängdags fungerar alltid relativt bra men sömnen kommer till barnen sent. Men de är ju trots allt läger!

25/6- Dag 4
På morgonen åt alla frukost och sedan körde vi på katt&mus och flagg leken tills alla var utmattade –så dom fick egen fri-tid en stund innan det var dags för lunch. Spagetti med köttfärs. Efter lunchen fick barnen välja mellan bad och lek vid huset, var lika många barn i varje grupp. Sen gick vi till ICA och bjöd glass till alla barnen. Sen när vi gick tillbaka till huset, då blev det vattenkrig mellan ledarna och barnen! Uppskattades av många. J Sen var det dags för middag igen, och efter det fick alla sina mobiltelefoner i en timme – och egen fri-tid fram tills läggdags!

26/6- Dag 5
Dagen skulle vi alla till Liseberg.  Några efterlängtade barn vaknade lite tidigt. Alla åt frukost bra men lite ivriga att få gå ut. Inte märkligt att vara ivriga innan färd till Liseberg. Det bar rak väg till Liseberg. Där släppte vi av barnen efter vi lämnat väskor i garderob. Gruppfördelning blev väldigt bra, varje ledare följde med och vi ledare hade dessutom kul tack vare vi fick åka med! Vi åt lunch på Burger king som uppskattades av alla. Efter lunchen åkte vi massa roliga karuseller. Några timmar senare mötte vi igen för att åka hem. Barnen tyckte att det var lite för kort eftersom lunchen som drog på tiden. Men det får bli mer timmar nästa läger. På platsen på Björkö var alla lite trötta men ändå lite pigga att berätta vilka karuseller de har åkt m.m. Det blev middag lite och sen de hade fritt fram till läggdags och det syntes hur trötta de var så sen var läggdags som gällde!

27/6- Dag 6
När alla hade gått upp, åt alla frukost. Sen hade vi lite aktiviteter innan det var dags för 10’s kampen! Mjöl + socker, vatten + äpple, kastning av stövlar, kasta ringen i pricken med poäng, äta godis-snöre, potatis + sked, hoppa i sopsäckar, gå/flytta på kartongpapper, skottkäring och ta penna ner i flaskan. Deras vinst blev att kasta vatten ballonger på ledare. Efter lunchen kom Mimmi och Kenneth, dom berättade lite om SDUF- samt ställde några frågor: vad barnen tycker om lägret, vad vi kan göra för att lägret, skolan m.m ska bli bättre, etc. Sen lekte vi Osynlig hatt -leken. Efter det fortsatte vi med 10’skampen, sen tipspromenerad- sen var det dags för middag igen. Resten av kvällen var det fritt tills läggdags.

28/6- Dag 7
Dags för den sista riktiga dagen, dagen inleddes som brukligt med frukost och sedan fick de skriva på varandras tröjor. Alltså tröjor som de fått från SDUF, förhoppningsvis tar de fram den om några år och minns. Sen lekte vi leken ”Hela havet stormar” och sen blev det kycklingnuggets och pommes frites till lunch. Efteråt fick de städa och packa lite så de skulle hinna med allt nästa dag. Efteråt fick de duscha och fixa sig samtidigt som några andra spelade lite fotboll eller hoppade studsmatta. Efter detta väntade den första delen av dagens höjdpunkt, tacokväll med läsk som barnen vräkte i sig och sen fick de gå upp till discorummet där de dansade lite och busade mest med varandra. Vi lekte även limbo och handdukleken, något som barnen uppskattade. Efter lekarna blev det glassbomb till efterrätt och sen ”försvann” plötsligt en ledare så barnen fick leta efter denne ledare och efter ett tag hade alla hittat ledaren och fått varsitt godispåse. Resten av kvällen ägnades till att äta upp godiset, leka handdukleken, busa och ha kul i discosalen. Sen var det bums i sängen som gällde!

Matilda Andersson, föreståndare

Bilder från lägret kan ni hitta här: http://sduf.se/galleri/barnlager-2014-bjorko/

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 13.42.30

Tillbaka till rapporterna