På Köpenhamns flygplats träffade jag två ivriga, blyga och glada tjejer, Rebekka Kold-Erlandsen och Isabella Vasileuski. De två tjejerna skulle åka till USA och delta i det tredje världensbarnsläger som WFDYS ordnade på Gallaudet University. Tjejerna var ivriga över att få se världens enda universitet för döva som de hade hört mycket om och få åka långt bort till Amerika. Flygresan dit var ganska lång och de frågade mig var 10 min om när vi skulle vara framme när vi bara hade åkt i en timme och bara sju timmar återstod.

Vi träffade en massa andra barn från olika länder som Indien, Tyskland, Nya Zeeland, Japan, Macau, USA, Storbritannien, Spanien m.fl. Det var runt 20 olika länder som var med. Under veckan var det olika aktiviteter på Gallaudet, olika tävlingar som t.ex. mini-Olympics m.m. Vi fick besöka ett zoo, titta på en basebollmatch mellan New York Mets och Washington Nationals, bada i Gallaudets simhall, vi fick visa svensk mat och göra några uppträdanden. Deltagarna fick också lyssna på olika viktiga föreläsningar som de lärde sig mycket av. Rebekka och Isabella fick se Vita huset när vi alla på lägret hade en ”guiderunda” i Washington D.C. Presidentens hus! Alla hade sett det på tv, film eller på bild men under veckan i USA så fick de se det på riktigt.Det var häftigt, tyckte de.

Kulturkvällen blev uppskattad av många då alla länder hade egna bord och visade sina kultursaker och bjöd på sina nationalrätter. Alla var nyfikna, provsmakade och tog med några saker hem som minne. Det var fantastiskt kul att se hur Rebekka och Isabella kommunicerade med andra barn från olika länder, de var duktiga! WFDYS barnläger i USA är det bästa läger de har varit på någonsin, säger de. De är så glada över att de fick möjligheten att åka och representera Sverige. Isabella tycker att alla barn ska åka på Europa- eller världsläger någon gång för att det är en stor upplevelse och man får nya vänner för livet. Tack SDUF för att vi fick åka dit!

IMG_5465

Fatima Tebibel

Tillbaka till rapporterna